Portada_MV

Els bolets tanquen el cicle de sortides naturalistes 2019

El passat dissabte dia 9 de novembre, trenta persones van participar a l’última sortida naturalista del cicle Descobreix els sistemes naturals d’Osona, centrada en els bolets que podem trobar als boscos que ens envolten. En primer lloc, es va fer una introducció sobre el món dels fongs i la seva importància en el bon funcionament dels ecosistemes, així com la bibliografia existent per millorar-ne el coneixement. Posteriorment, els participants es van dividir en dos grups amb l’objectiu de prospectar el major nombre d’hàbitats diferents possible i d’identificar els gèneres i les espècies de bolets que s’anaven trobant.

La sortida estava organitzada pel Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu), i va transcórrer pels voltants de Taradell. Després de més d’una hora de recerca dirigida per la Carme Casas i en Jordi Baucells, es van poder identificar prop d’una cinquantena d’espècies, un nombre sorprenent tenint en compte la poca productivitat que ha caracteritzat la campanya de tardor enguany. Per últim, es van dividir els bolets en 5 grups en funció de la seva comestibilitat i es van mencionar les claus per identificar-los. Tot seguit, algunes de les espècies que es van trobar i algunes imatges:

 • Excel·lents comestibles: pinetell (Lactarius deliciosus), camagroc (Craterellus lutescens), trompeta de la mort (Craterellus cornucopioides) llengua de bou (Hydnum spp.), pimpinella morada (Lepista nuda)
 • Comestibles: llenega blanca (Hygrophorus eburneus), carlet (Hygrophorus russula), moixernó de tardor (Clitocybe nebularis), cama-sec de bosc (Lepista inversa), pebràs (Russula delica), cualbra vinosa (Russula xerampelina), molleric (Suillus granulatus), pinetell de calceta (Suillus luteus), cama de perdiu (Chroogomphus rutilus), pet de llop (Lycoperdon perlatum)
 • Sense interès culinari: bolet de tinta (Coprinus comatus i atramentaria), paloma blanca (Macrolepiota excoriata), reig bord groc (Amanita citrina), lleterola (Lactarius decipiens), fetjó (Rhizopogon spp.), estrelleta (Geastrum fimbriatum)
 • Tòxics: groguet pudent (Tricholoma sulphureum), micena pura (Mycena pura), palometa pudent (Lepiota cristata)
 • Mortals: farinera borda (Amanita phalloides)

Imatges:

 1. Camagroc o rossinyolic (Craterellus lutescens)
 2. Carlet (Hygrophorus russula)
 3. Llora (Russula sp.) a l’esquerra, moixernó de tardor (Clitocybe nebularis) a la dreta
 4. Paloma blanca (Macrolepiota excoriata)
 5. Pimpinella morada (Lepista nuda)
 6. Pinetell o pinenca (Lactarius deliciosus). En primer pla, dos pinetells parasitats per un altre fong (Ascomicet) que solen ser anomenats pinetelles o mares de pinetell.
 7. Revisió i identificació dels bolets trobats

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn