Guixeres_principal

Descobrint les guixeres del sud d’Osona!

Després del parèntesi estival, l’onzena sortida naturalista del cicle “Descobreix els sistemes naturals” a Osona, organitzat pel Grup de Naturalistes d’Osona(GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu), ens ha apropat a les antigues explotacions de guix del sud d’Osona.

En total, vint participants van prendre part en un itinerari al voltant de la pedrera de guixos de Mas Güells. Al llarg d’aquest es varen realitzar vàries parades on s’observà amb detall la geologia de la zona, de mà d’en Jordi Espuny Solaní, geòleg divulgador, que dirigí l’expedició i la il·lustrà amb les seves explicacions, làmines i dibuixos.

Entre altres, vam reconèixer i identificar margues, guixos i gresos, totes elles roques sedimentàries. A més, vam observar algunes de les propietats utilitzades per identificar els minerals, i en concret per diferenciar el guix de la calcita, dos minerals que sovint la gent sol confondre. També, els fòssils i les falles van tenir el seu moment de protagonisme. Finalment, aprofitant les poques restes que queden de l’explotació del guix, vàrem aprendre com s’extreia, així com tot el seu procés d’elaboració.

Destacar que el temps va acompanyar ajudant a què la sortida fos un èxit rotund.

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn