Ophrys-subinsectifera_guillem-bagaria-MODIF

Les Subinsectíferes de la Fullaca

per Pere Espinet

El passat 24 de novembre es va inaugurar oficialment l’ampliació de la carretera de la Fullaca, que facilitarà l’accés al poble de Viladrau des de la C-25.

Quan a principis del 2015 ens vàrem assabentar casualment del projecte, ens vàrem adonar que les obres podien afectar una de les poblacions més importants d’Ophrys subinsectifera que coneixem a Catalunya. En aquesta població s’hi havien arribat a comptar més de 200 peus i estava sent objecte d’estudi i seguiment per part de destacats orquidòlegs.

En un primer moment, vàrem contactar amb els tècnics de la Diputació de Barcelona, que és l’administració titular de la carretera. Dos companys del GNO, en Xavi Sanjuan i l’Albert Palou, es van desplaçar fins a Barcelona per plantejar el tema als responsables del projecte.

L’inici de les obres es va anar endarrerint a la vegada que el projecte inicial, que tant sols preveia una actuació puntual en 5 trams, es va anar modificant i transformant en una obra més gran, que contemplava l’arranjament general de tot el traçat. En total, uns 4 km entre el pont sobre la Riera Major i l’enllaç amb la C-25.

Semblava que l’acord amb la Diputació seria suficient però, sobtadament, es va fer una neteja de bosc a la zona exacta que volíem protegir, amb la corresponent entrada de maquinària pesada, i s’hi va deixar tota la brancada. S’obria, doncs, un altre front. Vàrem poder esbrinar qui era el propietari de la finca i, juntament amb l’Alba Puntí, ens hi  posàrem en contacte per demanar-li que ens permetés restaurar la zona. Val a dir que tot van ser facilitats i bona disposició. Així doncs, un dia de març del 2016, un grup d’uns 15 membres del GNO vàrem organitzar una matinal de treball de restauració de la zona, retirant la brancada i  restaurant els pans de sòl que havien quedat malmesos per les rodades dels tractors.

A principis de l’any passat, quan el començament de les obres ja era imminent, vàrem tenir una darrera reunió sobre el terreny amb els responsables de l’empresa constructora, tant amb els enginyers com amb qui seria l’encarregat a peu d’obra. També hi eren presents els enginyers de la Diputació. Es va acordar quina seria exactament la zona a protegir, no només dels impactes de l’obra en sí, sinó també de qualsevol altre possible afectació derivada dels moviments de maquinària, transport de materials i trànsit de personal.

La zona es va perimetrar amb una tanca de plàstic carbassa ben visible. Malgrat que potser es van “menjar” un trosset més del que havíem acordat, podem dir que l’àrea es va respectar durant tota l’execució de l’obra.

Ara caldrà veure com evoluciona aquesta població d’Ophrys subinsectifera en  els propers anys. El cert és que s’ha reduït l’àrea que ocupava al voltant d’un 20%. Els canvis en els canals de drenatge, afectant directament la retenció d’aigua, és probable que també tinguin un efecte en la població.

En resum, ha estat una experiència que ha suposat l’esforç d’una bona colla de voluntaris del GNO – Projecte Atles Orquídies Osona i que ens ha ensenyat com cal tractar amb l’administració en casos sobre la protecció del patrimoni i els valors naturals. Per últim, voldríem agrair a tothom qui ha col·laborat en la defensa d’aquesta població d’orquídies de gran interès.//

Per a més informació:

Clicant aquí trobareu la notícia emesa per la Diputació

Mapa web de l’Atles d’Orquídies d’Osona, on es pot consultar la distribució de l’espècie a la comarca

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn