Papallones21_2

Orquídies, amfibis, cuques de llum, flora, geologia i papallones ens han permès gaudir d’una primavera atapeïda d’activitats!

Totes estan emmarcades dins el cicle Descobreix els sistemes naturals a Osona, que enguany compta amb l’extraordinària xifra de 23 xerrades, tallers i sortides naturalistes.

A mitjans de maig va arribar el torn de les orquídies. Després d’una presentació introductòria a la biblioteca de Taradell a càrrec de Josep Mª Pérez, Xavier Sanjuan i Pere Espinet, els 18 assistents es van dirigir cap a Sant Martí de Centelles, on van poder observar un total de 17 espècies de 9 gèneres diferents.

El divendres dia 4 de juny va tenir lloc la quarta xerrada online d’enguany, en què Segimon Rovira i Jordi Clavell ens van descobrir el fascinant món de les cuques de llum, des de la seva alimentació fins al seu cicle vital, passant per una detallada descripció de les set espècies que viuen a Catalunya (sis d’autòctones i una d’al·lòctona).

El passat 12 de juny, en Jordi Espuny va acompanyar una vintena de persona a reconèixer el gran nombre de fòssils que apareixen al conjunt sedimentari Calcàries de Collsuspina, que constitueix un escull coral·lí als voltants de les Coves del Toll. D’entre la gran varietat de fòssils observats, destaquen foraminífers (nummulits), eriçons de mar, bivalves, gasteròpodes i un gran nombre de coralls.

Les papallones van ser les protagonistes de l’última activitat del mes de juny. Sota el guiatge de Jordi Faus, Alba Puntí, Eva Codina i Martí Franch, 19 persones dividides en petits grups van aprendre un munt de curiositats sobre el seu cicle de vida, migració, conservació, interaccions amb formigues, etc. En total, es van identificar unes 25 espècies diferents al Puig Tinyós, prop del Mas d’en Coll: una bona varietat de papallones diürnes tenint en compte l’època de l’any.

A banda d’aquestes activitats, durant la primavera també es va fer una sortida dedicada als amfibis i altres animals aquàtics de la bassa del Puig dels Jueus dirigida pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, i una de flora i vegetació en què la Carme Casas i l’Albert Palou ens van acompanyar al turó del Clascar de Malla. Ambdues van comptar amb una bona assistència de públic que va gaudir tot descobrint algunes de les espècies de flora i fauna que es poden observar aquesta època.

Podeu consultar les properes dates al calendari de la web. El cicle Descobreix els sistemes naturals a Osona està organitzat conjuntament pel Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic-UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu).

Vegetacio_21Sortida de flora i vegetació, 5 de juny de 2021

Sortida_fossils_21Sortida de geologia i fòssils, 12 de juny de 2021

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn