Projecte Atles d’Orquídies d’Osona

Atles d’Orquídies d’Osona (2013 – actualitat)icona_mapa2_petit

Coordinadors:

David Vilasís Boix, Jordi Faus Colomer, Pere Espinet Godayol, Alba Puntí Galí i Guillem Bagaria Morató

Resum:

L’Atles d’Orquídies d’Osona és un projecte de recerca participativa nascut l’any 2013 amb la voluntat de recollir dades per a conèixer la distribució i la fenologia de les orquídies silvestres de la nostra comarca. D’aquesta manera, se sumava a projectes similars en marxa o ja finalitzats a altres comarques: la Garrotxa, el Ripollès i el Solsonès.

Objectius:

  1. Contribuir al coneixement del medi natural de la comarca d’Osona, concretament de les orquídies silvestres, i aconseguir dades útils per a la seva conservació.
  1. Aconseguir una bona prospecció al llarg de tota la comarca per a poder determinar de la forma més completa possible l’àrea de distribució de totes les espècies d’orquídies presents.
  1. Aconseguir una bona base de dades de distribució i fenologia de les orquídies de la comarca, que pugui seguir essent completada un cop finalitzat el projecte.
  1. Crear un mapa on-line interactiu actualitzat periòdicament amb les noves citacions d’orquídies.
  1. Al final del projecte, crear una publicació en forma d’atles de les orquídies silvestres de la comarca d’Osona.

Resultats:

Després de quatre anys de prospecció s’han aconseguit més de 9.000 citacions d’orquídies corresponents a 60 tàxons diferents (espècies i subespècies). Això ha estat possible gràcies a la col·laboració de més de 30 persones que han recorregut tota la comarca a la recerca d’orquídies durant el període de floració.

A partir d’aquesta base de dades s’ha creat un mapa web on es pot visualitzar la distribució de cada tàxon en quadrícules de 5×5 km, i que s’actualitza periòdicament amb les noves dades recollides.

La divulgació és una part important del projecte, de manera que s’han realitzat activitats divulgatives, com és una sortida anual d’observació d’orquídies silvestres –dins el cicle de sortides naturalistes del GNO-ICHN– i diverses xerrades per donar a conèixer el projecte. A més, s’han elaborat unes làmines que faciliten la identificació de les espècies i subespècies d’orquídies més complicades.

Finalment, també s’ha dut a terme alguna activitat de conservació, millorant l’hàbitat després d’alteracions en el medi i intentant prevenir actuacions que puguin comprometre la supervivència de poblacions d’orquídies en llocs concrets. Això s’ha assolit establint contacte amb propietaris o gestors.

Recordeu que podeu seguir l’evolució del projecte a través de les memòries anuals que trobareu a continuació.

Memòries anuals:

Memòria 2018
Memòria 2017
Memòria 2016
Memòria 2015

Articles i presentacions:

Les Dactylorhyza de Catalunya                                                                                                                                  Les Epipactis de Catalunya                                                                                                                              Presentació digital de la xerrada online sobre el projecte (26 de març de 2021)                                               Ornitho: un portal web on es recullen observacions d’orquídies                                                             
Les orquídies de Folgueroles i Osona (“La Falguera”: pp. 16-17)

Enllaços:

Mapa web de l’Atles d’Orquídies d’Osona
Làmines divulgatives d’identificació d’orquídies
Grup Orquidològic de Catalunya (GOC)
Orquídies de la Garrotxa
Orquídies del Ripollès
Orquídies del Solsonès

Tutorials d’entrada de dades a Ornitho:

Tutorial web
Tutorial app NaturaList

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn