Projecte Gat Fer

Projecte Gat Fer (2013 – actualitat)

Resum:

El gat salvatge o gat fer (Felis silvestris), és l’únic representant de la família dels felins al nostre país. És una espècie poc coneguda tant pel que fa als seus costums com a la seva distribució exacta. Per Europa, es distribueix de forma fragmentada i un dels principals perills per a la seva conservació és l’encreuament reproductiu amb els gats domèstics que campen lliurement pel bosc. A Catalunya, el coneixement científic del Gat salvatge és escàs i es desconeix la seva distribució exacta a gran part del territori.

Tot i que les dades clàssiques el situaven únicament al Pirineu, durant els últims anys s’han observat individus a zones de baixa altitud del Prepirineu oriental. No obstant, encara manquen estudis per avaluar la presència de poblacions de l’espècie a vàries regions i així conèixer en detall el seu estat de conservació. Des del 2013, el projecte Gat Fer ha utilitzat el foto-trampeig per tal de trobar noves poblacions de gat fer i estudiar com evolucionen. Al llarg d’aquests anys, s’han detectat noves poblacions a diferents punts del Prepirineu meridional, com ara el Lluçanès o el Bisaura, i del massís del Montseny. També s’han pogut estudiar amb més detall poblacions del Pirineu oriental: Ripollès i Alt Empordà.

Gràcies a la tècnica del foto-trampeig, s’han pogut estimar les densitats de gat fer a alguns punts de la comarca d’Osona (Sayol et al., 2018). Així mateix, les càmeres han permès obtenir informació de gran valor sobre altres carnívors que conviuen amb el gat salvatge dins els nostres boscos. Un clar exemple n’és la publicació de les primeres cites de marta (Martes martes) a Osona i la primera cita de reproducció d’aquesta espècie a Catalunya (Sayol et al., 2015).

Des de l’any 2020, el Projecte Gat Fer participa activament en el Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors, impulsat pel Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) i la Fundació del Zoo de Barcelona.

Objectius del projecte

  1.   Conèixer millor la distribució geogràfica del gat fer a Catalunya i estimar la densitat de les seves poblacions.
  2.   Estudiar el grau d’introgressió genètica causada pels aparellaments amb gats domèstics.

3.   Promoure el coneixement de l’espècie i les amenaces per la seva conservació entre la societat mitjançant la divulgació.

*Recordeu que podeu consultar els Resultats que es van obtenint a les publicacions, enllaçosmemòries anuals que trobareu al final d’aquesta pàgina.

Publicacions:

Pot estar la marta (Martes martes L.) en expansió al nord-est ibèric? (Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural)

La comunitat de carnívors de les Guilleries (Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar)

Coexistence of predators in time: Effects of season and prey availability on species activity within a Mediterranean carnivore guild (Ecology and Evolution)

El gat fer, el felí dels boscos catalans (El 9Magazín)

El gat salvatge (Felis silvestris) a Catalunya: estudi sobre la seva distribució i coexistència amb altres carnívors (Beca Antoni Jonch 2019, Fundació Barcelona Zoo)

El felí dels nostres boscos (Zoo Bcn)

El gat salvatge al Prepirineu oriental: densitat de les poblacions del Lluçanès i el Bisaura (Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural)

Noves cites de marta al Prepirineu oriental i primera cita de reproducció a Catalunya (Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural)

Treballs de final de grau i final de màster:

Estudi de la influència antròpica en les poblacions de mamífers carnívors a Osona (TFG del Grau en Biologia, Universitat de Vic – UCC)

The coexistence of predators in time: Effects of seasonality and prey availability on species activity within a Mediterranean carnivore guild (TFM del Màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat, Universitat Autònoma de Barcelona)

Competencia interespecífica entre el gato montés (Felis silvestris) y otros pequeños carnívoros (TFG del Grau en Ciències Ambientals, Universitat de Girona)

Enllaços a contingut multimèdia:

Vídeo divulgatiu sobre la recerca de noves poblacions de gat fer a Catalunya

Efecte Papallona de Catalunya Informació: recent detecció de Gat salvatge al Montseny

Reportatge sobre el Projecte Gat Fer al programa “El medi ambient” de TV3

Articles de la premsa escrita:

Un “fantasma” recolonitza el Prepirineu (La Vanguardia)

El rastre salvatge del gat fer (El País)

Memòries anuals:

Memòria 2021

Memòria 2020

Memòria 2018-2019

Memòria 2017

Memòria 2016

———————————–

Coordinadors actuals:

Ferran Sayol i Marc Vilella

Promotors del projecte:

Ramon Pou, Jordi Faus i Carles Martorell

Participants (2013-2021):

Xavier Arumí, Aina Ayza, Guillem Bagaria, Joana Bastardas-Llabot, Ignasi Batet, Jordi Boixader, Noel Caparroz, Sergi Corominas, Genís Cunill, Xavier Domene, Dani Edo, Alfred Encuentra, Pau Federico, Nerea Fernández, Marcos Fernández, Núria Fuentes, Helena Gallego, Alba Jiménez, Carme Juanola, Jordi Lladó, Ana López, Robert Manzano, Alberto Muñoz, Blanca Monteis, Helena Navalpotro, Ferran Oró, Jordi Pascual, Pau Pérez, Marçal Pou, Jepi Puig, Marc Rota, Marià Serrat, Eric Serratosa, Josep Solà, Xavier Soler, Arnau Tolrà, Joel Vidal, Anna Vilà, David Vilalta

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn