Projecte Gat Fer

Projecte Gat Fer (2013 – actualitat)

Coordinadors actuals:

Ferran Sayol i Marc Vilella

Promotors del projecte:

Jordi Faus i Ramon Pou

Resum:

El gat salvatge o gat fer (Felis silvestris), és l’únic representant de la família dels felins al nostre país. És una espècie poc coneguda tant pel que fa als seus costums com a la seva distribució exacta. Per Europa, es distribueix de forma fragmentada i un dels principals perills per a la seva conservació és l’encreuament reproductiu amb els gats domèstics que campen lliurement pel bosc. A Catalunya, el coneixement científic del Gat salvatge és escàs i es desconeix la seva distribució exacta a gran part del territori.

Tot i que les dades clàssiques el situaven únicament al Pirineu, durant els últims anys s’han observat individus a zones de baixa altitud del Prepirineu oriental. No obstant, encara manquen estudis per avaluar la presència de poblacions de l’espècie a vàries regions i així conèixer en detall el seu estat de conservació. Des del 2013, el projecte Gat Fer ha utilitzat el foto-trampeig per tal de trobar noves poblacions de gat fer i estudiar com evolucionen. Al llarg d’aquests anys, s’han detectat noves poblacions a diferents punts del Prepirineu meridional, com ara el Lluçanès o el Bisaura, i del massís del Montseny. També s’han pogut estudiar amb més detall poblacions del Pirineu oriental: Ripollès i Alt Empordà.

Gràcies a la tècnica del foto-trampeig, s’han pogut estimar les densitats de gat fer a alguns punts de la comarca d’Osona (Sayol et al., 2018). Així mateix, les càmeres han permès obtenir informació de gran valor sobre altres carnívors que conviuen amb el gat salvatge dins els nostres boscos. Un clar exemple n’és la publicació de les primeres cites de marta (Martes martes) a Osona i la primera cita de reproducció d’aquesta espècie a Catalunya (Sayol et al., 2015).

Objectius del projecte

  1.   Conèixer millor la distribució geogràfica del gat fer a Catalunya i estimar la densitat de les seves poblacions.
  2.   Estudiar el grau d’introgressió genètica causada pels aparellaments amb gats domèstics.

3.   Promoure el coneixement de l’espècie i les amenaces per la seva conservació entre la societat mitjançant la divulgació.

*Recordeu que podeu consultar els Resultats que es van obtenint a les publicacions, enllaçosmemòries anuals que trobareu al final d’aquesta pàgina.

Publicacions:

Coexistence of predators in time: Effects of season and prey availability on species activity within a Mediterranean carnivore guild (Ecology and Evolution)

El gat fer, el felí dels boscos catalans (El 9Magazín)

El gat salvatge (Felis silvestris) a Catalunya: estudi sobre la seva distribució i coexistència amb altres carnívors (Beca Antoni Jonch 2019, Fundació Barcelona Zoo)

El felí dels nostres boscos (Zoo Bcn)

Un “fantasma” recolonitza el Prepirineu (La Vanguardia)

El gat salvatge al Prepirineu oriental: densitat de les poblacions del Lluçanès i el Bisaura (Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural)

Noves cites de marta al Prepirineu oriental i primera cita de reproducció a Catalunya (Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural)

Enllaços a contingut multimèdia:

Vídeo divulgatiu sobre la recerca de noves poblacions de gat fer a Catalunya

Efecte Papallona de Catalunya Informació: recent detecció de Gat salvatge al Montseny

Reportatge sobre el Projecte Gat Fer al programa “El medi ambient” de TV3

Memòries anuals:

Memòria 2018-2019

Memòria 2017

Memòria 2016

 

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn