Projecte Gat Fer

Projecte Gat Fer (2013 – actualitat)

Coordinadors actuals:

Ferran Sayol Altarriba i Marc Vilella Antonell

Promotors del projecte:

Jordi Faus i Ramon Pou

Resum:

El gat salvatge o gat fer (Felis silvestris), és l’únic representant de la família dels felins al nostre país. És una espècie poc coneguda tant pel que fa als seus costums com a la seva distribució exacta. Per Europa, es distribueix de forma fragmentada i un dels principals perills per a la seva conservació és la hibridació amb els gats domèstics que campen lliurement pel bosc. Estudis genètics demostren que el grau d’introgressió és molt variable entre diferents zones d’Europa, però es desconeix el motiu.

A Catalunya, no tenim dades de la introgressió genètica en les poblacions de gat salvatge, i la informació sobre la seva distribució pel territori és poc precisa i està força antiquada. Des del 2013, el projecte Gat Fer ha utilitzat el foto-trampeig per tal de validar la presència de gat fer a diferents punts de la comarca d’Osona, com ara el Lluçanès, el Montseny o les Serres de Milany. El principal objectiu és conèixer millor la distribució geogràfica d’aquesta espècie i estimar la densitat de la població. Un altre objectiu del projecte és recollir mostres de pèl i excrements dels animals per tal estudiar el grau d’introgressió genètica causada per la hibridació.

Cal comentar que gràcies a la tècnica del foto-trampeig també s’obté informació de gran valor sobre altres mamífers que viuen als nostres boscos, un clar exemple n’és la publicació de les primeres cites de marta (Martes martes) a Osona i la primera cita de reproducció a Catalunya (Sayol et al., 2015).

Objectius:

  1. Conèixer la presència i abundància del gat fer a diferents zones de la comarca.
  1. Avaluar la presència d’híbrids i el grau d’introgressió genètica a les poblacions d’Osona.

*Recordeu que podeu consultar els Resultats que es van obtenint a les memòries anuals que trobareu al final d’aquesta pàgina.

Publicacions:

El gat salvatge al Prepirineu Oriental: densitat de les poblacions del Lluçanès i el Bisaura

Enllaços:

Reportatge sobre el Projecte Gat Fer al programa “El medi ambient” de TV3

Nota breu al Butlletí de la ICHN sobre les noves cites de marta

Memòries anuals:

Memòria 2016

Memòria 2017

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn