Projecte Reserva de Rapinyaires Nocturns

Reserva de Rapinyaires Nocturns a la plana de Vic (2022 – actualitat)

Coordinadors:

Carles Martorell Gendra i Jordi Baucells Colomer

Resum:

El novembre de 2021, la Fundació Privada Girbau va lliurar la tercera edició del Premi Natura i Societat en un concorregut acte al Casino de Vic. La creació d’una Reserva de rapinyaires nocturns al sud de la Plana de Vic, proposada pel Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN, va rebre el primer premi, dotat en 12.000 €.

El projecte té per objectiu crear una reserva d’aproximadament 1.200 hectàrees entre diferents municipis del sud de la Plana de Vic (Taradell, Malla, Tona, Hostalets de Balenyà i Balenyà), amb més de 60 finques en què els propietaris i masovers estan disposats a participar en la gestió i millora de les poblacions de rapinyaires nocturns d’aquesta àrea. Per fer-ho possible caldran tres estratègies bàsiques: potenciar les preses de les quals s’alimenten, facilitar llocs de cria perquè puguin reproduir-se, i minimitzar impactes negatius fruit de l’activitat humana. Per això s’han implicat a la propietat privada i masovers, fer divulgació als propietaris, ramaders, pagesos i empreses del sector agropecuari. Les espècies objecte del projecte són el mussol comú (Athene noctua), el mussol banyut (Asio otus), l’òliba (Tyto alba), el xot (Otus scops), el duc (Bubo bubo) i el gamarús (Strix aluco), 6 de les 8 espècies de rapinyaires nocturns presents a Catalunya. Fent especial èmfasi a les 4 primeres espècies per ser pròpies dels ambients agrícoles i per tant, més amenaçades.

Per tal d’aconseguir aquests objectius s’estan realitzant i es faran diverses tasques concretes:

 • Potenciació de preses:
  • Conservació d’herbassars naturals
  • Conservació de marges agrícoles amb vegetació arbustiva i arbòria
  • Conservació d’arbres singulars de grans dimensions
  • Revegetació de marges agrícoles vegetació arbustiva i arbòria autòctona
 • Llocs de cria:
  • Instal·lació de caixes niu per a òliba, mussol comú i xot.
  • Instal·lació de cistelles artificials per a la nidificació del mussol banyut
  • Instal·lació de teules – niu amb un nou model propi creat pel mussol comú.
 • Impactes negatius:
  • Correcció de basses artificials de lona plàstica per evitar ofegaments
  • Substitució de raticides anticoagulants per altres de nova generació que no creen toxicitat secundària.
  • Aixecament d’actes amb el cos d’Agents Rurals per a la correcció de torres elèctriques amb aus electrocutades.

Algunes de les accions realitzades, i que es faran, es fan amb el compromís per part de la propietat de mantenir les millores implantades pel GNO-ICHN a través de contractes de custòdia del territori.

A finals del 2022 arribarem a les 40 finques adherides al projecte de reserva amb un total d’unes 650 Ha, amb 420 Ha en sòl agrícola i 225 Ha de zona forestal i marges arbrats. L’objectiu de la Reserva és finalitzar les tasques al final de l’any 2023.

S’espera que les accions permetin reforçar les poblacions d’algunes espècies a la comarca, sobretot de les més amenaçades, a nivell agrícola com el mussol comú i el mussol banyut.

Un altre dels objectius finals del projecte és que es pugui fer transferència de coneixement per tal d’exportar i replicar a altres llocs les experiències del projecte.

El Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN fa 30 anys que estudia les poblacions de rapinyaires nocturns a la comarca i lidera l’estudi d’aquesta família a nivell de Catalunya a través del grup de treball Rapnocat. Paral·lelament estem portant a terme el projecte de recuperació del duc a Osona a través de l’alliberament d’exemplars procedents de recuperació marcats amb emissors GPS.

Rapis_nocturns1

Foto 1: Esquema d’actuacions de la Reserva

Rapis_nocturns2

Foto 2: Teula-niu per a mussol comú instal·lada en una finca agrícola.

Rapis_nocturns3

Foto 3: Caixa-niu per a òliba instal·lada en un cobert agrícola.

Rapis_nocturns4

Foto 4: Cistella artificial per a mussol banyut col·locada en un bosc illa.

Rapis_nocturns5

Foto 5: Bassa artificial corregida amb diverses malles rugoses per facilitar la sortida de la fauna.

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn