20200524_171220

Protecció de dues poblacions d’orquídies escasses a Osona

Des del Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN, aquesta primavera, hem dut a terme dues accions de protecció de sengles poblacions vulnerables a la depredació de fauna, de dues espècies d’orquídies molt escasses a la comarca d’Osona.

En els dos casos, s’ha contactat amb els propietaris o gestors de les finques per acordar les actuacions. El mètode emprat ha estat diferent en cada població, i els resultats també:

A Taradell trobem l’única població catalana coneguda actualment de Dactylorhiza insularis fora de la província de Tarragona; una població que en anys anteriors havia patit depredació per llebres. Hi vàrem instal·lar proteccions individuals a diversos peus, amb malla de plàstic fixada a terra amb barres de ferro. Però aquest any han estat els senglars que les han depredat, destruint 10 de les 13 proteccions. S’han menjat els tubercles i han deixat tallades a terra les inflorescències ja fructificades.

A Sant Sadurní d’Osormort, s’ha protegit una petita població d’Anacamptis laxiflora, una espècie que creix en mulladius, molt escassos a Osona. La zona en qüestió es troba en un prat ben conservat pasturat per vaques, però el mulladiu estava afectat per les furgades dels senglars i el trepig de les vaques que, a més, es menjaven les inflorescències de les escasses plantes de la població. Hem instal·lat una protecció perimetral amb un filat electrificat al voltant del mulladiu per a evitar l’entrada dels senglars i les vaques; una protecció que de moment s’ha mostrat efectiva.

El segon mètode s’ha mostrat més efectiu pel senglar, i segurament ho és per dues raons:  La primera, per l’efecte dissuasiu de la descàrrega elèctrica, i la segona, és la distància de seguretat entre la barrera i la planta, que evita que el depredador la detecti.

L’any que ve caldrà repensar les mesures de protecció de la Dactylorhiza insularis per a poder garantir la seva supervivència, ja que s’ha comprovat que el senglar, a més a més de la llebre, també la depreda.

Galeria d’imatges:

Dactylorhiza insularis (1 i 2)

Anacamptis laxiflora (3 i 4)

-Protecció perimetral amb filat electrificat (5 i 6)

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn