Sortida_odonats2_Marc_Vilella

Libèl·lules i espiadimonis més a prop que mai!

La setena sortida naturalista del cicle “Descobreix els sistemes naturals” a Osona, organitzat pel Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu), va tenir les libèl·lules com a protagonistes.

La sortida es va portar a a terme al pantà de la Gavarresa, i va estar acompanyada en tot moment per un temps esplèndid, tant per les libèl·lules com pels assistents: més d’una vintena de persones que van tenir el privilegi de conèixer la vida d’aquests meravellosos insectes de ben a prop.

D’entrada, l’especialista Pep García Moreno va fer una petita explicació teòrica sobre els diferents estadis vitals (ou, nimfa i adult) de les libèl·lules, els ambients on viuen, com s’alimenten i quines famílies o espècies podem trobar a altres punts d’Osona, així com també algunes curiositats. Sabíeu, per exemple, que la paraula “Odonats” amb què es coneix tècnicament a les libèl·lules prové de les grans mandíbules que tenen?

Seguidament, tothom va tenir l’oportunitat de capturar, identificar i alliberar exemplars de 9 espècies de libèl·lules diferents, que apareixen llistades més avall en funció del subordre al què pertanyen (Zigòpters o Anisòpters).

Zigòpters:

Vimetaire occidental (Chalcolestes viridis

Cavallet d’hivern comú (Sympecma fusca)

Llantió iberomagribí (Ischnura graellsii): fotos 3 i 6

Donzell de ferradura (Coenagrion puella)

Ferrer camanegre (Pyrrhosoma nymphula): fotos 1 i 2

Polaines lívid (Platycnemis latipes): foto 7

Anisòpters:

Emperador blau (Anax imperator)

Pixaví nervat (Sympetrum fonscolombii)

Pipa vinosa (Trithemis annulata)

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn