PresentacioAtlesIGD (8)NP

Expliquem l’experiència d’Osona en la presentació del Projecte per fer l’Atles d’Orquídies de l’Anoia

El divendres dia 8 de febrer es va presentar el Projecte Atles d’Orquídies de l’Anoia a l’Adoberia Bella d’Igualada. En el decurs de l’acte es va explicar que es tracta d’un projecte col·laboratiu on tothom qui estimi la natura hi és convidat a participar.

El Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, va obrir l’acte agraint que un grup d’entusiastes tiri endavant aquesta iniciativa que contribuirà al coneixement i l’estudi de la diversitat, la distribució i la fenologia de les orquídies silvestres presents a la comarca de l’Anoia, una comarca amb diferents terrenys i alçades que van dels 200 metres a la part baixa del riu Anoia als 1.100 metres del Bruc montserratí.

En Pep Solé, del Grup d’Orquídies de l’Anoia (GOA), promotor del projecte que compta amb el suport del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), va explicar que ja hi ha comarques com la Noguera, el Ripollès, la Garrotxa, el Solsonès i Osona que han acabat o tenen en marxa el seu Atles d’Orquídies.

Es va explicar que no cal ser biòleg ni botànic per col·laborar en el projecte. En ser un projecte de ciència ciutadana, tothom hi és benvingut: aficionats a la natura, excursionistes, biòlegs, etc. També s’espera captar l’atenció de fotògrafs aficionats a la fotografia de natura i macro. El projecte té marcat un horitzó de quatre anys, durant els quals es procedirà a recollir tota la informació de camp que aportin els col·laboradors.

Per part del Grup de Naturalistes d’Osona, en Pere Espinet i en Guillem Bagaria van donar a conèixer el projecte de l’Atles d’Orquídies d’Osona, explicant-ne el funcionament, l’organització interna i els resultats principals. També van donar pautes i informacions que poden ser d’utilitat pel projecte que comença. Van explicar el funcionament d’Ornitho i de l’APP NaturaList per a recollir observacions d’orquídies. Amb aquesta aplicació gratuïta qualsevol persona amb un smartphone a la mà pot fer citacions de les orquídies que vagi trobant a l’Anoia i per tot Catalunya.

Els antecedents d’altres treballs similars a l’Anoia es remunten al 1996, quan l’igualadí Jordi Cañellas va publicar “Les orquídies de la comarca de l’Anoia”, en el qual es citen 32 espècies d’orquídies silvestres, amb 316 citacions. Les noves tecnologies han de permetre fer aquest nou atles amb milers de citacions i no es descarta trobar algunes orquídies fins ara no citades a l’Anoia.

Finalment, l’acte va servir per donar a conèixer a les més de seixanta persones assistents a la presentació la nova web del projecte www.orquidiesanoia.cat, on es publicarà la informació recollida i les activitats formatives i divulgatives, com les sortides a indrets de l’Anoia que s’aniran fent per aprendre a identificar orquídies sobre el terreny.

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn