Gestio_espais_verds_Folgueroles

Impulsem la conservació de prats i herbassars urbans amb l’Ajuntament de Folgueroles

Aquesta primavera, el GNO-ICHN, el Club Excursionista de Calldetenes, l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i l’Ajuntament de Folgueroles, hem treballat per fer realitat un canvi en la gestió d’alguns espais verds urbans del municipi de Folgueroles: el torrent, els plans propers a la Damunt i alguns marges de les carreteres d’accés al poble, amb l’objectiu de potenciar prats i herbassars naturals.

Aquest canvi neix de la voluntat de contribuir a revertir la pèrdua de biodiversitat associada als espais oberts i, alhora, potenciar beneficis per a la salut de les persones. Els marges de cultius, marges de camins i carreteres, rotondes i zones enjardinades de pobles i ciutats (parcs i jardins, escocells d’arbrat viari, etc.) que tenen un ús poc intensiu poden convertir-se en espais molt rics en biodiversitat.

Un dels mecanismes per aconseguir-ho és reduir la sega i el desbrossament, afavorint que els prats i herbassars esdevinguin zones de refugi i d’aliment per tot tipus de fauna, ja que poden proporcionar pol·len, nèctar, llavors, matèria vegetal, llocs per a fer niu, etc. Aquests recursos són bàsics per a molts grups d’invertebrats (formigues, escarabats, papallones, abelles, aranyes, etc.) i també de vertebrats (ocells, rèptils, amfibis i petits mamífers), que ajuden al bon funcionament dels ecosistemes i contribueixen al nostre benestar tot controlant plagues o ajudant-nos a pol·linitzar horts i altres conreus. En el cas dels cursos fluvials, la coberta vegetal també frena l’aigua i redueix el risc de desbordament. Finalment, tots aquests espais ens permeten connectar amb la natura i gaudir-la ben a prop de casa.

Volem agrair la predisposició de l’Ajuntament de Folgueroles a aplicar aquest canvi de gestió, i esperem que cada cop més ajuntaments de la comarca s’hi vagin sumant.

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn