Cuques_llum_2

Libèl·lules i cuques de llum abans de la pausa estival de sortides naturalistes

Abans de la pausa, s’han pogut portar a terme les 13 activitats divulgatives programades dins el cicle Descobreix els sistemes naturals 2021 a Osona. Les 10 restants estan previstes a partir del setembre.

El passat dissabte dia 10 de juliol va tenir lloc la ja tradicional sortida dedicada a les libèl·lules, a càrrec de Josep García Moreno. Enguany, el lloc d’observació escollit va ser la riera de Muntanyola, una zona on l’any passat va disminuir la població de libèl·lules a causa, en part, dels efectes del temporal “Glòria”.

Gràcies a les 17 persones de totes les edats que van participar-hi, s’ha pogut constatar una lleugera recuperació arribant a identificar 9 espècies al llarg del tram mostrejat: Calopteryx haemorrhoidalis, Calopteryx virgo (no capturat), Platycnemis latipes, Ischnura graelsi, Coenagrion mercuriale, Coenagrion caerulescens, Coenagrion piella, Orthetrum brunneum Cordulegaster boltoni (no capturat). A més, els assistents van poder observar de prop alguns detalls del seu comportament, com ara emergències, aparellaments i còpules.

La setmana següent, el vespre de divendres 16 de juliol, 26 persones van apropar-se al Puig dels Jueus (Vic) per participar a l’activitat d’observació de cuques de llum, que s’estrenava dins el cicle de sortides. La jornada va ser dirigida per Segimon Rovira i Jordi Clavell.

En total, es van observar 4 femelles i 10 mascles del gènere Lampyrisatrets pels leds de llum ultraviolada (UV) que es van instal·lar, força més efectius que els de llum blanca. Els assistents van valorar l’experiència molt positivament.

Podeu consultar les properes dates al calendari de la web. El cicle Descobreix els sistemes naturals a Osona està organitzat conjuntament pel Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic-UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu).

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn