BRT3

NOUS REPTES PEL PROJECTE GAT FER

El gat salvatge o gat fer (Felis silvestris) és l’únic felí autòcton que podem trobar actualment a Catalunya, un carnívor difícil d’estudiar a causa del seu comportament esquiu i els seu patró d’activitat fonamentalment nocturn.

La manca d’informació generalitzada sobre aquesta espècie al nostre territori va ser el principal motor que va motivar un conjunt de voluntaris del Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN a iniciar el Projecte Gat Fer l’any 2013. Mitjançant la tècnica del trampeig fotogràfic, es va confirmar la presència de l’espècie en diversos punts de la comarca com el Lluçanès o el Bisaura i se’n va estimar la seva densitat. Aquests resultats s’han publicat al darrer Butlletí de la ICHN (Sayol et al. 2018). Podeu consultar l’article aquí.

Durant el darrer any, el projecte Gat Fer ha fet un pas més i ha ampliat l’àrea d’estudi a noves zones, com les Guilleries, el Montseny o el Moianès, instal·lant-hi diverses càmeres. Un avenç que ha estat possible gràcies a nous voluntaris, tant de dins com de fora la comarca, que s’han incorporat al Projecte i que han permès augmentar el nombre de cites de gat fer. D’altra banda, s’ha iniciat una xarxa de col·laboració entre totes les associacions i persones que  treballen per millorar el coneixement de l’espècie a nivell català, que va culminar la passada primavera amb la Primera Trobada d’Estudiosos del Gat Fer, que es va organitzar a Banyoles.

Per últim, el Projecte Gat ha rebut recentment la beca Antoni Jonch, atorgada per la Fundació Barcelona Zoo. Un ajut que ha esdevingut el detonant per expandir el Projecte més enllà dels límits comarcals i intensificar l’esforç de mostreig arreu del país, amb nous objectius i reptes pel 2019. Una expansió basada no només en l’adquisició de material, sinó gràcies sobretot a voluntaris de varis punts del territori, des de l’Albera fins als Ports de Tortosa, que han conegut els objectius del Projecte i s’han animat a participar-hi. La Garrotxa, el Ripollès, el Bages, la Selva o el Maresme són comarques d’on esperem rebre ben aviat bones notícies sobre aquesta espècie tant emblemàtica. Us mantindrem informats de les novetats!

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn