_MG_8370

Les orquídies protagonitzen la cinquena sortida naturalista a Osona

El passat dissabte 12 de maig es va realitzar la cinquena activitat naturalista del cicle “Descobreix els sistemes naturals 2018” organitzat pel Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu) . Aquesta activitat es va fer conjuntament amb el Grup Orquidiològic de Catalunya (GOC – ICHN) i es va dedicar a l’observació de les orquídies.

En aquesta ocasió la zona escollida va ser el Pla de Puigtinyós, una zona àmplia i oberta prop de Folgueroles. Tot i la incertesa meteorològica, la sortida va ser un gran èxit tant d’assistents, prop d’una trentena, com d’abundància d’orquídies observades. L’activitat es va iniciar amb una breu introducció al món de les orquídies, així com al Projecte de l’Atles d’Orquídies d’Osona que s’està portant a terme. Seguidament, es va fer l’observació durant la qual es van poder identificar 12 espècies diferents d’orquídies, la majoria del gènere Ophrys. Cal destacar l’extensa i espectacular presencia d’Ophrys catalaunica a la zona: es van observar centenars d’exemplars d’aquesta espècie en plena floració. També es va observar un augment en l’abundància d’Ophrys araneola respecte a anys anteriors. Finalitzant l’activitat es va detectar, per primera vegada en aquest espai, la presència de Cephalantera damasonium, que estava iniciant la floració.

Durant la sortida també es va aprofitar per explicar als assistents com es pot contribuir al coneixement de les orquídies tot recollint dades al portal web ornitho.cat o bé a través de l’aplicació per mòbil Naturalist.

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn