db2d0506-afa8-44b1-92b2-57ffe68f3193

Les papallones esdevenen les noves protagonistes!

La novena sortida naturalista del cicle “Descobreix els sistemes naturals 2018” a Osona, organitzat pel Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN), el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM-UVic UCC) i el Museu del Ter (Ajuntament de Manlleu), es va desenvolupar el passat dissabte 7 de juliol i va comptar amb la presència d’una vintenta de persones que van gaudir de l’oportunitat de descobrir el fantàstic món de les papallones.

Els naturalistes experts Jordi Faus, Alba Puntí, Albert Palou i Martí Franch van explicar mil i una curiositats per tal de reconèixer les principals famílies de papallones diürnes. A Catalunya s’hi troben prop de 200 espècies, que destaquen per la relació estreta que cada una presenta amb unes poques espècies de plantes.

Dissabte es van poder determinar 31 espècies diferents, de les quals cal destacar-ne una de molt especial. Es va trobar una formiguera gran (Phengaris arion), una espècie de blaveta rara i en regressió a Catalunya de la qual actualment no es coneix cap població a la Plana de Vic. És una espècie molt emblemàtica pel seu cicle vital, ja que les erugues passen fins a un any vivint sota terra, dins els formiguers de Myrmica sabuleti, on s’alimenten de les seves larves. Després, la papallona emergeix i surt del formiguer per reproduïr-se i pondre els ous sobre serpoll (Thymus serpyllum) o orenga (Origanum vulgare). És una molt bona notícia i, més endavant, caldrà confirmar si hi ha una població a la zona on es va fer la sortida.

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn