Projecte Rapnocat

Projecte Rapnocat – Rapinyaires Nocturns de Catalunya (2018 – actualitat)

Coordinadors:

Jordi Baucells Colomer i Carles Martorell Gendra

Resum:

Des del GNO-ICHN, conjuntament amb el Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrusa, hem engegat el projecte Rapnocat (Rapinyaires Nocturns de Catalunya). L’objectiu principal del projecte és l’alliberament de Duc (Bubo bubo) a Osona, a través d’individus marcats amb emissor GPS i connexió via GPRS. D’aquesta manera, es poden saber els moviments diaris dels ocells (amb una posició registrada cada hora) i l’ús de l’hàbitat, zones de caça, punts dormidor i àrea vital (home range) que utilitzen un cop alliberats. També es podran registrar possibles moviments dispersius i en cas que es produeixi alguna baixa, podrem determinar (mitjançant necròpsia) quines han estat les causes de la mort i poder comprovar la possible incidència negativa dels raticides.

Aquests GPS tenen una vida aproximada d’1 any i mig, però poden donar dades cada dia o fins a cada hora. Per tant, donen una quantitat de dades enorme! Respecte a l’accés de les dades, es poden descarregar en format Google Earth i GPX per incorporar les dades en un programa GIS.

Durant el 2019, hem alliberat al nord d’Osona dos ducs adults recuperats al Centre de Torreferrussa, en bon estat físic i cadascun equipat amb un emissor GPS de 40 g. de pes. El primer es va alliberar el 7 d’octubre i el segon, el dia 18. Des del primer dia ja han començat a emetre senyals de les seves posicions i durant les primeres setmanes ja indiquen que es troben actius, adaptant-se al seu nou medi i, de moment, no es mouen gaire lluny del seu punt d’alliberament. Haurem de veure quins seran els seus moviments a partir d’ara i si es confirma la seva adaptació al medi.

Paral·lelament, hem adequat un voladís a la zona de l’abocador d’Orís per a poder-hi fer alliberaments tous (mitjançant hacking) d’altres exemplars de duc i també d’altres espècies de rapinyaires nocturns cedits pel Departament de Territori i Sostenibilitat, fruit de l’acord de cooperació entre el CRTFS de Torreferrussa i el GNO-ICHN.

Imatges:

  1. Captura de pantalla del web OrniTrack, que permet fer el seguiment de cadascun dels exemplars marcats.
  2. Emissor GPS model OT-NR40-2GP de 40 g., col·locat mitjançant motxilla a una femella adulta de duc abans del seu alliberament (18/10/19).

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn