Sortida orquídies Guilleries 2017_guillem bagaria

Sortida de descoberta d’orquídies a Guilleries-Savassona

El passat diumenge dia 28 de maig, en el marc del Dia Europeu dels Parcs, el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN vam guiar una sortida naturalista de descoberta de les espècies d’orquídies de l’Espai Natural Guilleries-Savassona.

La sortida es va dur a terme a Folgueroles, en una zona oberta mantinguda mecànicament pel fet d’estar sota una línia elèctrica, i hi van assistir 10 persones amb moltes ganes d’aprendre sobre les orquídies i veure’n el major nombre possible. Després d’una breu introducció a les generalitats de les orquídies i al Projecte de l’Atles d’Orquídies d’Osona, en un recorregut curt es van poder observar 11 espècies diferents d’orquídies, des d’espècies pròpies de vorades de bosc (com Platanthera bifolia) fins a espècies típiques de prats secs (com Anacamptis coriophora subsp. fragrans) i més humits (com Gymnadenia conopsea).

Amb l’abandonament de la pastura extensiva i la pèrdua d’espais oberts a la zona, les franges de les línies elèctriques molts cops constitueixen uns espais interessants per a la conservació de les espècies pròpies de prats. Aquests espais no pateixen l’emmatament de les pastures abandonades (per l’estassada periòdica) ni el trepig i l’eutrofització de les pastures intensives.

Els assistents a la sortida també van poder gaudir d’unes bones vistes de la Plana de Vic i, un cop dalt de la carena, de la part interior de les Guilleries i el castell de Sant Llorenç del Munt (Sant Sadurní d’Osormort).

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn