Sortida_odonats2_Marc_Vilella

Les Sortides Naturalistes a Osona es reprenen aquest juliol amb mesures especials

 

  • El programa “Descobreix els sistemes naturals 2020” es va aturar arran del confinament quan només s’havia pogut fer una de les disset activitats programades
  • La primera sortida prevista, el 9 de juliol, estarà dedicada a l’estudi i coneixement de les libèl·lules

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la UVic – UCC, conjuntament amb el Museu del Ter – Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN, reprendran el conjunt d’activitats i sortides naturalistes programades per aquest any en el marc del cicle “Descobreix els sistemes naturals 2020”. Arran del confinament i el decret d’estat d’alarma, el programa es va paralitzar i set activitats es van haver d’anul·lar, dues s’han reprogramat de cara a la tardor i la resta s’han recol·locat en un proper calendari.

En total, entre els mesos de juliol i novembre, hi ha programades deu sortides, que arrencaran el proper 9 de juliol amb la dedicada a les libèl·lules, una habitual de cada estiu que anirà a càrrec de Josep Garcia Moreno. Ja de cara al setembre, tindran lloc activitats relacionades amb la geologia, el Dia Mundial dels Ocells, el Dia Mundial de la migració dels peixos, els bolets i la paleontologia. Entre les novetats d’aquest any, hi ha prevista una sortida centrada en el món dels insectes ortòpters, més coneguts com a “grills i saltamartins”, programada a finals de setembre, així com un nou taller de geologia al Museu del Ter, el “Taller de Roques”, on s’explicarà la formació de les roques i el seu cicle tot modelant xocolata i que finalment es farà el 28 de novembre.

A causa de la situació d’enguany, es demana fer la inscripció a través de l’Agenda del Museu del Ter i consultar les dates i l’estat de cada sortida a través de les agendes del web del museu del Ter https://www.museudelter.cat/events/ i del GNO http://www.gno.cat/calendari/.

Mesures sanitàries i grups reduïts

Des de l’organització fan èmfasi en les mesures sanitàries que caldrà adoptar per poder participar en aquestes sortides, i que són les habituals a dia d’avui. Les activitats s’hauran de fer amb mascareta, amb una neteja de mans prèvia i mantenint les distàncies de seguretat entre assistents d’un metre i mig. A més, només es faran amb inscripció prèvia i amb grups de màxim 20 persones. També és aconsellable que els assistents no comparteixin cotxe per desplaçar-se fins al punt de trobada de l’itinerari. Les inscripcions a les diverses activitats es poden fer a través de l’Agenda del Museu del Ter o també al telèfon 93 851 51 76.

Inicialment hi havia 17 sortides previstes en el programa d’aquest any, totes elles activitats centrades en l’estudi i el coneixement de la biodiversitat dels ecosistemes de la comarca, la flora i la fauna. Abans del confinament només se’n va poder celebrar una: l’anellament científic d’ocells a la desembocadura de la riera de Sorreigs del 7 de març. Altres sortides, com el tradicional Bioblitz Osona o les dedicades a les orquídies, a la flora i vegetació o a les papallones, hauran d’esperar l’any vinent.

El programa “Descobreix els sistemes naturals” té l’objectiu d’unir esforços entre les entitats col·laboradores i augmentar la difusió de les activitats de caràcter naturalista a la comarca. En formen part el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la UVic-UCC, el Museu del Ter – Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN amb la col·laboració del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona, Geòleg.cat, Taller de Geologia, el Grup Orquidiològic de Catalunya, l’Associació Flora Catalana i l’Ajuntament de Vic.

Comparteix...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn